El Rei del Carnestoltes, el Rei de la festa
Les disfresses, les festes, la música, el ball… es nota, se sent, el Carnestoltes ja és present!
És hora de posar en marxa la nostra imaginació, per pensar bé la disfressa que voldrem lluir en aquest dia tan festiu, però primer, cal conèixer d’on ve aquesta tradició. És moderna, o bé té anys d’antiguitat?
Si fem un salt en l’època dels jueus, grecs i romans, podem veure que ja es feien festes molt semblants al Carnestoltes. Utilitzaven aquesta celebració com a ofrena per els seus déus, disfressant-se i maquillant-se per poder fer un gran festival. Amb el pas dels anys, s’ha anat conservant la tradició d'encobrir-nos amb màscares i vestits per tal de fer-ho més divertit, però el que realment el caracteritza, són les grans rues que desfilen en determinades ciutats on hi participen companyies amb més d’un segle de tradició.
També cal nombrar al famós Rei del Carnestoltes, que representa la seva personificació. Aquest personatge fictici presideix totes les activitats del cicle festiu i plasma l’ambient de disbauxa d’aquesta celebració.

Per carnaval, als districtes tot s’hi val!
La primera festa de Carnestoltes a la ciutat de Barcelona remunta a l’any 1333, tot i que durant el franquisme va ser prohibida, des de 1980 és referència per la seva originalitat i tradició. Actualment, la festa es desenvolupa pels diferents districtes de la ciutat amb rues multitudinàries, balls de carnaval, concursos de truites, concursos de disfresses...
Aquí et deixem el programa complet d'activitats de Carnestoltes a Barcelona.

Hi ha un munt d’activitats per a gaudir en família, aquí en destaquem la nostra selecció:

- La Taronjada al barri de La Ribera
L'acte central del Carnaval de Barcelona té lloc al barri de la Ribera, bressol del Carnaval barceloní, i és apte per a tota la família.
L'acte constarà de quatre parts:
•17.00 h Els balls de carnaval - El carnaval i la cultura popular i tradicional. Plaça Comercial
•17.45 h La cercavila del rei Carnestoltes. Recorregut: barri de la Ribera
•18.40 h La Taronjada. Plaça Comercial
•18.45 h El sarau de carnaval i ball de màscares. Plaça Comercial

- Pintacares per Carnesoltes (B the Travel Brand): Si encara no estàs inspirat, no et perdis el taller de pintacares al Club Small Travellers de l’agència de viatges B the Travel Brand, nosaltres hi serem presents per fer-ho molt creatiu!

- El carnaval craft als encants
El proper dissabte 10 de Febrer pel matí, hi hauran tallers infantils de creació de màscares d'animals amb feltre, maquillatge, globofexia i perruques amb cartró. També concurs infantil de disfresses, xocolatada, una ruta craft guiada per les parades de materials més interessants del mercat.

- Festa de carnestoltes al Born
El Born convida a celebrar el Carnestoltes com ho feien els barcelonins del 1700! Aprendreu a fer puntes, barrets, lligadures, gorgeres, punys… i, naturalment, màscares i antifaços plens de fantasia! I quan ja estigueu ben disfressats, aprendreu a ballar les danses que es ballaven a la Catalunya de fa més de trescents anys amb l’ajuda de la companyia de dansa Xuriach.
Activitat gratuïta. Sala Moragues. Diumenge 11 de febrer de 12 a 14h

Feliç Carnestoltes!