Joan Miró i Ferrà, l'artista del surrealisme.
Avui ens interessem per un dels millors representants del Surrealisme, en Joan Miró i Ferrà. Artista reconegut internacionalment per la seva originalitat i singularitat així com per l’ús que feia dels colors i les formes en les seves obres.
Joan Miró va néixer a Barcelona el 20 d’abril del 1893. Va ser pintor, escultor, gravador i ceramista caracteritzat pel seu traç simple quasi “infantil”. A la canalla els hi agrada molt la seva obra ja que primera vista, l’artista sembla haver utilitzat eines bàsiques: línies llargues i curtes, amples i estretes, cercles i circunferències, espais buits i plens i tot això pintat sobretot amb colors primaris i alguns secundaris a més del blanc i negre.
El pintor que atacava la pintura
Joan Miró tenia un estil tan extravagant, que es considerava com un pintor en contra de la pintura. La seva inspiració eren els objectes quotidians a qui els atribuïa funcions diferents a les de la realitat.
En el seu taller, l’artista va construir una mena de museu imaginari ambientat amb elements curiosos i estranys. Es van dur a terme diferents exposicions per tal d’ensenyar els elements d’aquest procés creatiu i de la seva manera tan caòtica de provocar la inspiració.

Les Fundacions Miró
Un dels seus grans projectes va ser la creació de la Fundació Joan Miró a Barcelona, l’any 1975. Inicialment constituït amb el fons de la seva col·lecció privada. Aviat es converteix en un espai dinàmic, on l’art de Joan Miró, conviu amb la creació artística més contemporània. T'aconsellem que hi facis una visita amb la familia, els nens disfrutarán de l'experiencia.


A Palma de Mallorca, on va morir l’artista al 1983, junt amb la seva esposa Pilar Juncosa, l’any 1979 varen donar a la ciutat de Palma els tallers de Son Boter i el taller construït pel seu amic Josep Lluis Sert, edificis que constituïren el punt de partida de la Fundació Pilar i Joan Miró.
La Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca és un dels pocs museus que ofereix la possibilitat de contemplar l’atmosfera de creació de l’artista a través de la visió directa dels tallers en els quals Joan Miró va treballar des de 1956 fins a la seva mort. Aquests tallers ens permetran conèixer-ne l’atmosfera de treball i reconstruir-ne el procés creatiu mitjançant la contemplació de les pintures i dels objectes i els estris de treball.
La voluntat de Miró era que la Fundació serveixi d’estímul i de referent per a les futures generacions d’artistes.

Activitats infantils
En la Fundació Miró de Barcelona, destaquem la programació que tenen prevista per a famílies on s’aplega una gran diversitat d'activitats i experiències adreçades a tots els públics. L’objectiu es potenciar les inquietuds de cadascú i afavorir la relació personal amb l'art.
Podràs trobar més informació sobre alguns dels seus tallers en el nostre apartat d’activitats.

I si juguem a fer escultures com Miró?
La obra de Miró ens ha inspirat, i hem volgut desenvolupar una activitat familiar per fer a casa amb els nens. En aquest cas et proposem una manualitat/joc. Coloreja en paper unes formes a l’estil del genial pintor i enganxales en petits quadrants de cartulina, aixo crearà un suport rígid. Ara ve el joc: fes uns talls per ensemblar les peces i demostra el teu ingeni per aconseguir que la escultura s’aguanti!

Pots veure les fotos del taller que varem fer en col.laboració amb BarcelonaWink al 4t Saló de les Families Nombroses.