La mare de Déu de la Mercè


Diu la llegenda, que la nit del 24 de setembre del 1218, la Mare de Déu es va aparèixer al rei Jaume I. També a Sant Pere Nolasc i Sant Ramon de Penyafort. Els va demanar que creessin una ordre per a salvar cristians empresonats. En aquella època eren temps de guerra religiosa.
Segles més tard, Barcelona va patir una plaga de llagostes. Aleshores el poble va invocar a la Verge de la Mercè. Acabada la plaga, el Consell de la Ciutat la va nombrar patrona de Barcelona.

La festa major en honor a la mare de Déu de la Mercè


El 24 de setembre de 1868, la ciutat de Barcelona va començar a celebrar les festes en honor a la Mare de Déu de la Mercè. Tenien un component religiós i popular. Aquesta celebració va viure moments de plenitud i de decadència en l'últim segle XIX.
Hi havia uns enfrontaments constants. Per un costat els partidaris d'una festa religiosa i conservadora. Per altre banda els que defensaven una festa laica, carrers engalanats i balls. Tot plegat va fer que la celebració es debilites provocant gairebé la seva desaparició.

La Mercè una festa popular


Però les festes de la Mercè, tal com les coneixem avui, neixen amb la Democràcia. Gràcies a l'Ajuntament de Barcelona que decideix transformar totalment la festa major de la ciutat. Li passa a donar un important protagonisme a la ciutadania.
Passen a destacar les mostres de la cultura popular com els Balls dels Gegants. També les passejades dels Nans i Capgrossos. I és clar el ball de sardanes o la diada castellera a la plaça Sant Jaume. Si vols conèixer una mica més el mon casteller, no deixis de llegir l'article Castellers, una experiencia inolvidable

Un munt d'activitats infantils ocupen un lloc destacat.
Consulta el programa de la Festa Major de Barcelona per organitzar-te millor.

Feliç Festa de la Mercè!